Nieuw massagraf met slachtoffers van Srebrenica ontdekt

Experts hebben een nieuw massagraf ontdekt met tientallen slachtoffers van het bloedbad in Srebrenica, zo is donderdag bekendgemaakt. In juli 1995 vermoordden Servisch-Bosnische troepen bijna achtduizend moslims in de stad in het oosten van Bosnië.

Belga

"We denken dat we tientallen lijken zullen vinden. Totnogtoe hebben we de stoffelijke resten van een tiental personen gelokaliseerd", verklaarde Murat Hurtic, een verantwoordelijke van de Moslim-Commissie voor Verdwenen Personen. "We denken dat het om slachtoffers van Srebrenica gaat", voegde hij eraan toe.

Het massagraf bevindt zich in het dorp Liplje, op ongeveer dertig kilometer van Srebrenica. Het betreft een "secundair" massagraf: de lijken waren eerst elders begraven en werden nadien naar het massagraf van Liplje overgebracht om de misdaad te verdoezelen, aldus de experts.

Sinds het einde van de oorlog in Bosnië werden ongeveer 12.500 slachtoffers, voornamelijk moslims, geïdentificeerd. Hun lichamen werden opgegraven uit een 360-tal massagraven verspreid over het grondgebied, vooral dankzij getuigenissen van overlevenden.

Radovan Karadzic en Ratko Mladic, de voormalige politieke en militaire leiders van de Bosnische Serviërs en beschouwd als de architecten van de slachtpartij, worden door het Internationaal Strafhof voor ex-Joegoslavië beschuldigd van genocide voor hun rol in de Bosnische oorlog (1992-1995) en zijn nog steeds voortvluchtig.