Palestijnse overheid vraagt internationale hulp bij grensprobleem

Na verscheidene dagen van ongecontroleerde grensoverschrijdingen tussen de Gazastrook en Egypte heeft de Palestijnse overheid donderdag internationale hulp gevraagd.

Belga

Kabinetssecretaris Samir Chleileh vroeg het comité van de zogenaamde 'kwartet'-staten (de VS, de EU, Rusland en de VN) Israël over te halen zijn gesloten grensovergang in Rafah weer open te stellen, om een geregelde grenscontrole mogelijk te maken.

De maandag begonnen grensoverschrijdingen, via bressen in de grensmuur tussen de Gazastrook en Egypte, duurden donderdag voort. Maar zowel aan Egyptische als aan Palestijnse kant waren er eerste pogingen om de vroeger hermetisch afgesloten grens weer te dichten.

Gewapende Egyptische grenswachters verhinderden de binnenkomst van Palestijnen terwijl ook Palestijnse politiemannen posities langs de grens innamen.

De Palestijnse leider Mahmoed Abbas zei tijdens een bezoek aan de grensovergang in Rafah zelfs dat de controle al grotendeels hersteld is. "Er zijn incidenten geweest, maar enkel wegens de Palestijnse vreugde na de Israëlische terugtrekking" zei hij. De Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken Nasser Jussuf gaf donderdag toe dat er de afgelopen dagen verscheidene gevallen van wapensmokkel over de Egyptisch-Palestijnse grens zijn geweest. De voorbije dagen hebben duizenden Palestijnen ongecontroleerd de grens overschreden.