Europa versoepelt transit voor buitenlanders met geldige papieren

De Europese Commissie wil niet-Europeanen op doorreis in de Europese Unie met minder bureaucratische rompslomp opzadelen.

Belga

De voorstellen hebben betrekking op buitenlanders met een geldig visum of verblijfsvergunning voor de vijftien landen van de Schengen-ruimte, Zwitserland en Liechtenstein.

Volgens de donderdag gepubliceerde voorstellen van de Commissie zouden niet-Europeanen met een visum of verblijfsvergunning van één van de landen van de Schengen-ruimte voortaan vijf dagen lang kunnen verblijven op het grondgebied van de nieuwe lidstaten uit Oost-Europa.

Omgekeerd zouden niet-Europeanen met een verblijfsvergunning in Zwitserland of Liechtenstein niet langer een transitvisum nodig hebben om doorheen de Schengen-ruimte te reizen. De Commissie is van oordeel dat buitenlanders met geldige papieren reeds voldoende controles hebben ondergaan. Het voorstel moet goedgekeurd worden door het Europese Parlement en de lidstaten van de Unie.

Ten slotte heeft de Commissie de lidstaten donderdag aanbevolen om onderhandelingen aan te knopen met Oekraïne over een versoepelde uitreiking van visa van korte duur voor de onderdanen van president Viktor Joestsjenko.