Maoïsten ontvoeren meer dan 250 leerlingen in West-Nepal

Maoïstische rebellen, die bijna twee weken geleden een eenzijdig staakt-het-vuren van drie maanden aankondigden, hebben maandag en dinsdag meer dan 250 leerlingen uit verschillende scholen in het westen van Nepal ontvoerd.

Belga

Dat stond donderdag in een persbericht. Volgens de Nepalese on-linekrant Kantipur ontvoerden de maoïsten de leerlingen uit verschillende scholen in meerdere dorpen in het Dadeldhura-district, bij de Indische grens. Het zou gaan om leerlingen uit het tweede, derde en vierde middelbaar onderwijs. Waar de schoolkinderen zich bevinden, is niet geweten. Vorige week ontvoerden de rebellen al meer dan honderd leerlingen in Nepal. Gewoonlijk ontvoeren de maoïsten burgers en studenten om hen te indoctrineren of om hen te gebruiken als menselijk schild wanneer ze leger- of politiebasissen aanvallen.

De Engelstalige krant Himalayan Times berichtte donderdag dat de opstandelingen woensdagnamiddag zestig Nepalese soldaten vrijlieten die ze in augustus ontvoerden na een opleiding met de veiligheidsdiensten in het Pilli-basiskamp. Toen de maoïsten het basiskamp aanvielen, kwamen meer dan veertig soldaten en evenveel rebellen om het leven.