Elke Belg krijgt terugbetaling griepvaccin

Elke Belg die zich tussen 1 oktober 2005 en 1 april 2006 laat vaccineren tegen griep, krijgt de kosten daarvan terugbetaald. Dat staat in een ministerieel besluit van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte.

Belga

Zo schrijft de Artsenkrant.

Vorige week kondigde minister Demotte al aan dat hij het griepvaccin bij mensen uit de gezondheids- en pluimveesector zou terugbetalen omdat zij tot de risicogroep behoren. Vijfenzestigplussers genoten al van een terugbetaling. De drempel tot vaccinatie wordt nu nog verlaagd door de hele bevolking aan te spreken.

Jaarlijks laat 22 procent van de Belgische bevolking zich vaccineren tegen griep. Hoewel dat percentage elk jaar toeneemt, is het nog te weinig. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legt de lat namelijk op 30 procent. "Met de terugbetaling van het griepvaccin zullen we wellicht iets sneller evolueren naar een vaccinatiegraad van 30 procent", zegt professor en viroloog Marc Van Ranst in de Artsenkrant.

De nieuwe maatregel van Demotte betekent volgens Van Ranst niet dat iedereen zich moet laten vaccineren. "Het is aan de arts om uit te maken wie het best wordt gevaccineerd. De terugbetaling van het vaccin aan iedereen maakt wel komaf met de financiële drempel voor personen die een hoger risico lopen bij griep."

In België sterven jaarlijks gemiddeld 1.500 mensen aan griep. In geval van een grote epidemie of pandemie kan dat aantal oplopen tot 4.500.