Gestolen grenspaal duikt op in Nederland

Grenspaal nummer 184 - die vorige maand uit het Neerpeltse natuurgebied Hageven werd gestolen - is teruggevonden. Gewikkeld in plastic werd hij gedeponeerd voor de machinefabriek Hufema in Maarheeze, op enkele kilometers van Budel en dus ook dichtbij de Belgische grens. Personeel van de fabriek vond de paal van 372 kilo. “Vrijdagochtend hebben mijn medewerkers opeens de paal gevonden,” vertelt bedrijfsleider Mike Feyen, van machinefabriek Hufema in het Nederlandse Maarheeze waar ook gisteren de paal nog keurig stond te prijken.

jforier

“De grenspaal was gewikkeld in gekleurde plastic en lag op een palet. Eerlijk gezegd, ik had niet meteen een idee wat het was. Later kwam mijn vader erbij en die zei dat het een grenspaal moest zijn. Toen hebben we onmiddellijk de politie ingelicht. Later hoor je dan pas de verhalen dat op de grens een grenspaal was gestolen. Dus dit moet hem zijn. Ik ben benieuwd wanneer ze hem komen halen.”

Waarschijnlijk wilden de dieven zich op een anonieme manier ontdoen van hun historische waardevolle en dus ook kostbare buit. Over de identiteit van de daders is nog niets bekend maar als ze gevat worden, kijken ze aan tegen een aanzienlijke straf.

Maar wat nu? Uiteindelijk zal de waardevolle grenspaal terug zijn exacte plaats moeten innemen op de grens tussen Neerpelt en Borkel. Burgemeester Raf Drieskens hoorde gisteren over de vondst en reageert alvast opgelucht dat de paal in blijkbaar goede staat is teruggevonden.

“Maar het is niet onze bevoegdheid om de paal nu daar te gaan halen en terug te plaatsen,” stelt hij. “Dat mogen we gewoonweg niet, maar het is duidelijk dat de originele paal opnieuw de plaats zal innemen waar hij in 1843 geplant is. Het is nu aan de grenscommissie voor verdere stappen.”

Ludo Callens, die als voorzitter aan Belgische zijde in de grenscommissie zetelt, had het nieuws nog niet vernomen. “Nu moet onmiddellijk worden nagegaan hoe we de paal kunnen recupereren. Verwacht niet dat die deze week al weer op zijn plaats zal staan. Om de exacte plaats te bepalen moeten metingen gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer