Kwart minder eerstejaars informatica aan UHasselt

Steeds minder studenten kiezen voor wetenschappen aan Universiteit Hasselt: informatica kampt zelfs met een daling van 26 procent. Voor wiskunde, fysica, scheikunde, biologie en informatica sámen zijn maar 95 nieuwe eerstejaars ingeschreven. “Terwijl hier 225 onderzoekers werken. Het wordt moeilijk om nieuwe onderzoekers te gaan vinden, we moeten ze al in Tsjechië, Rusland en Bulgarije zoeken,” zegt rector Luc De Schepper van UHasselt.

jforier

“Weinig studenten wetenschappen is uiteraard niet alleen een probleem van Universiteit Hasselt,” benadrukt rector Luc De Schepper. Zo studeerden vorig jaar 120 jongeren wetenschappen aan UHasselt, 110 aan de Vrije Universiteit Brussel, 128 aan Universiteit Antwerpen en 218 aan de Katholieke Universiteit Leuven. “Dat gaat echt een probleem worden. Volgens de Lissabon-verklaring moet Europa de meest innovatieve regio worden, tegen 2010 zouden er 600.000 nieuwe wetenschappers moeten bijkomen. Waar vandaan? Want in héél Vlaanderen zijn er vorig jaar maar 75 jongeren afgestudeerd in de fysica. Ook voor wiskunde, scheikunde en biologie liggen de cijfers onder de 100 studenten,” klinkt het. Zelfs dé topper van de jaren ‘90 tot 2000 - informatica - krijgt forse klappen. Zo zijn er aan UHasselt nu 33 nieuwe eerstejaars ingeschreven voor informatica, vorig jaar waren er dat nog 12 meer. Biologie stijgt dan weer? “Da’s vooral een verschuiving van biomedische wetenschappen naar biologie. Verder is ook het programma van biologie gewijzigd.”

Hét grote probleem: jongeren denken dat wetenschappen moeilijk en theoretisch zijn én alleen een job in het onderwijs opleveren. “Ze denken bijvoorbeeld als ze voor fysica kiezen dat ze alleen fysica krijgen. Maar dat klopt niet meer. Het programma is erg veranderd, elke student kan zelf zijn studiepakket samenstellen,” zegt Erna Nauwelaerts, decaan wetenschappen. “Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor de nieuwe masters bio-elektronica of nano-technologie. Bio-elektronica zit op de grens tussen biologie en elektronica: hoe je elektronica implanteert in het lichaam, zoals bijvoorbeeld glucose-sensoren bij suikerpatiënten.”

Via de samenwerking met de Technische Universiteit van Eindhoven kunnen studenten fysica dan weer de technische kant uit: burgerlijk natuurkundig ingenieur. “Ook voor de andere wetenschappelijke richtingen gelden heel veel keuzemogelijkheden.”

Ook een job in het onderwijs is eerder de uitzondering dan de regel: 70 à 80 procent stapt in het onderzoek. En het probleem van ‘moeilijke’ studies? “Sinds vorig jaar werken we met een nieuw systeem: korte hoorcolleges waar de theorie wordt gegeven en dan zelfstudie via opdrachten. Zo leren ze de stof meteen verwerken. De studenten reageerden enthousiast en we zien ook al een effect in de slaagcijfers. Zo lagen ze bij fysica 10 tot 15 procent hoger. We moeten natuurlijk wel nog zien hoe dat de volgende jaren gaat zijn.”

Opvallend is ook dat in Nederland en Duitsland het aantal studenten wel stijgt: “Omdat ze veel meer vrijheid hebben in de diploma-benamingen. Studenten zien toch nog een verschil in een bachelor nano-technologie of gewoon een bachelor fysica maar wij mogen alleen dat laatste gebruiken.”

“Er moet iets gebeuren, als je het vergelijkt met het aantal onderzoekers dat hier op de campus werkt bij het Instituut voor Materiaalonderzoek, Centrum voor Statistiek, Expertisecentrum Digitale Media en Centrum voor Milieukunde: 225, dus veel meer dan nieuwe eerstejaars. Dat zorgt voor spanning om genoeg mensen te vinden voor onze onderzoeksprojecten. We moeten nu al in toenemende mate onze onderzoekers in Tsjechië, Bulgarije en Rusland zoeken,” besluit De Schepper. De inschrijvingen lopen nog tot 30 september.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer