Duitsland wil kernafval onder vier miljoen ton beton begraven
De Duitse autoriteiten willen een ondergrondse stortplaats van kernafval in het Oost-Duitse Morsleben afdichten met vier miljoen ton beton.
Dat zou genoeg moeten zijn om de veiligheid minstens 150.000 jaar te garanderen. Directeur Wolfram König van de federale dienst voor stralingsbescherming heeft dit dinsdag gezegd.
De uitvoering van het project zou tot twintig jaar kunnen duren en ongeveer twee miljard euro kosten. Wegens de benodigde vergunningen kan het wel tot 2009 duren voordat ermee kan worden begonnen, zei König.
In Morsleben in Saksen-Anhalt ligt 37.000 kubieke meter laag en middelhoog radioactief afval opgeslagen. Sinds 1998 is er geen nieuw afval meer aangevoerd.
De regering van bondskanselier Gerhard Schröder wil alle Duitse kerncentrales rond 2020 sluiten, maar heeft een beslissing over de locatie van een centrale, permanente opslagplaats van kernafval uitgesteld tot 2030. De conservatieve oppositie, die hoopt de verkiezingen van zondag te winnen, wil kerncentrales langer in bedrijf houden als ze aan de veiligheidsvoorschriften voldoen.
Hoofdpunten
Opnieuw aanslag gepleegd op huis in Maasmechelen: “In wat voor buurt wonen wij hier?”
Geen klaverblad, maar een turbineknoop: zo rijdt u binnenkort over de Noord-Zuid in Houthalen
Defensieminister Ludivine Dedonder wil in buitenland tanks kopen voor Oekraïne
Nergens meer fraude met sociale woningen dan in Limburg: 186 huurders hebben vastgoed in buitenland