Links wint verkiezingen in Noorwegen

De centrum-linkse oppositie heeft de maandag in Noorwegen gehouden parlementsverkiezingen gewonnen.

AP Ned

Met 98 procent van de stemmen geteld komt de rood-groene alliantie onder leiding van Jens Stoltenberg van de Arbeidspartij uit op 88 zetels van de 169 zetels in het Noorse parlement, voldoende om de minderheidscoalitie van de christen-democratische premier Kjell Magne Bondevik na vier jaar af te lossen.

"Ik word graag premier, vooral omdat het een betekenisvolle en belangrijke baan is en omdat ik het belangrijk vind om Noorwegen in de goede richting te sturen", zei Stoltenberg dinsdagochtend. Bondevik heeft de nederlaag van zijn centrum-rechtse coalitie inmiddels erkend.

De coalitie van Bondevik werd in het parlement 'gedoogd' door de rechts-populistische Vooruitgangspartij van Carl Hagen. Die herhaalde dat Bondevik wat hem betreft heeft afgedaan: "Hij is niet op onze uitnodiging om samen te werken ingegaan, dat is een belediging van de kiezers." De Vooruitgangspartij is sterk uit de verkiezingen gekomen. Zij is de conservatieven voorbijgestreefd en is nu na de socialisten de tweede partij van Noorwegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer