Clijsters wint eerste Grand-Slamtitel

Kim Clijsters, het 2e reekshoofd, heeft zaterdag in New York de US Open tennis gewonnen. Ze versloeg in de finale de als 12e geplaatste Française Mary Pierce met 6-3, 6-1 in 1 uur en 5 minuten.

Belga

Het is de eerste Grand-Slamtitel voor de 22-jarige Limburgse, die al vier keer eerder in de finale van een Grand-Slamtoernooi stond, maar telkens verloor. Met haar zege verdient Clijsters een recordbedrag van 2,2 miljoen dollar. Het prijzengeld dat normaal voor de winnares is weggelegd (1,1 miljoen dollar), werd voor Clijsters verdubbeld, omdat ze deze zomer de beste was in de US Open Series, een klassement dat de toernooien van Stanford, San Diego, Los Angeles en Toronto groepeert. Nog nooit verdiende een vrouw meer met één prestatie. Clijsters is de tweede Belgische die de US Open op haar naam schrijft, na Justine Henin-Hardenne in 2003.

Vijfde keer goede keer voor Clijsters, die haar vier eerdere Grand-Slamfinales niet winnend kon afsluiten. In 2001 verloor ze nipt de finale van Roland-Garros tegen de Amerikaanse Jennifer Capriati, en daarna was Justine Henin-Hardenne drie keer te sterk (Roland-Garros 2003, US Open 2003, Australian Open 2004). De zege in New York is de slagroom op de taart van de geslaagde comeback van Clijsters. Na haar goede start in 2004 miste ze het grootste gedeelte van dat seizoen door een zware blessure aan de linkerpols. In 2005 maakte ze echter een erg succesvolle comeback, en met de US Open won ze al haar 7e titel van het seizoen, haar 28e in totaal.

Het was de derde keer dat Pierce en Clijsters tegen elkaar uitkwamen. Zowel in de halve finale van Filderstadt in 2003 (7-6 (7/2), 6-0) als in de finale van Parijs in 2004 (6-2, 6-1) won Clijsters. Nog nooit kon Pierce dus een set winnen tegen de Belgische. De 30-jarige Pierce speelde tegen Clijsters al haar zesde Grand-Slamfinale. Twee keer kon ze winnen (Australian Open 1995 en Roland-Garros 2000) en drie keer verloor ze (Australian Open 1997, Roland-Garros 1994 en Roland-Garros 2005). Begin juni was Justine Henin-Hardenne nog veel te sterk voor haar in Roland-Garros.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer