Clarence 'Gatemouth' Brown overleden

De Amerikaanse zanger-gitarist Clarence 'Gatemouth' Brown is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in zijn vroegere woonplaats Orange, Texas, waarheen hij uitweek nadat zijn huis in Slidell in de staat Louisiana door de orkaan Katrina was verwoest.

AP Ned

Hoewel hij in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw bekend werd met bluesnummers als Okie Dokie Stomp en Ain't That Dandy, wilde Brown niet als bluesmuzikant worden gezien. Hij was een muzikale duizendpoot, die behalve gitaar nog een stuk of vijf instrumenten bespeelde, waaronder viool, en net zo lief blues als country, jazz en cajun speelde. Zijn bijnaam had hij te danken aan zijn donkere stemgeluid.

Browns carrière begon toen hij in 1947 door een clubeigenaar werd gevraagd in te vallen voor T-Bone Walker, die het podium ziek had verlaten. Hij kreeg het publiek direct in zijn greep met Gatemouth Boogie, een nummer dat hij naar eigen zeggen ter plekke verzon. Brown werkte in de studio met artiesten als Eric Clapton, Ry Cooder en Bonnie Raitt, maar van veel van zijn collega's had hij geen hoge pet op. Het spel van B.B. King was in zijn ogen eendimensionaal en Albert Collins en Johnny Copeland beschouwde hij als imitators van T-Bone Walker. Colin Walter noemde Brown, over wie hij een biografie schrijft, een van de meest onderschatte gitaristen, musici en arrangeurs die hij kent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer