De Britten zijn de Beckhams en het voetbal beu

Sinds jaren zijn ze niet meer weg te denken uit de tabloids en de magazines: voetballer David Beckham en zijn ex-Spice Girl echtgenote Victoria.

Belga

Maar uit een peiling waarvan de Daily Mail de resultaten publiceert, blijkt dat de roemrijke dagen van 'Becks en Posh' voorbij zijn. En dat is niet het enige onderzoek dat aangeeft dat de passie van de Britten voor de voetbalsport en de sterren die daarin actief zijn begint te luwen. De vernedering van de Beckhams valt af te lezen uit een peiling die werd gehouden door een Brits tv-station om na te gaan wie "in een wereld van beroemdheden zonder talent" de minst interessante B(ekende)B(rit) is. Het resultaat: bovenaan die ranglijst staat Victoria Beckham, die faam en fortuin verwierf als lid van de meidengroep de Spice Girls, vervolgens trouwde met de extravagante voetballer David Beckham en sindsdien onophoudelijk wordt afgebeeld in de 'boekjes', niet om wat ze kan maar om wie ze is.

Geen verrassing die eerste plaats van 'Posh', maar pijnlijker zijn de vijfde positie van premier Blair -hoewel die wel politiek geïnspireerd zal zijn- en de tweede voor David Beckham himself. Want hoewel het zijn voorkeur voor het dragen van rokken en zijn wekelijks wisselende haarstijl zijn die hem tot een favoriet doelwit van de papparazzi maken, hij heeft bij Manchester United en Real Madrid bewezen ook een meer dan modale voetballer te zijn. Met andere woorden: hij is in elk geval goed in iets.

Maar een andere peiling, waarmee de Sunday Times uitpakt, helpt verklaren waarom 'Becks' in de tv-peiling werd afgestraft: de liefdesaffaire tussen de Britten en hun voetbal begint te luwen. Want maar slechts 22 procent van de Britten blijkt te vinden dat de voetbalsport de "nationale karakteristieken het best symboliseert", tegen 66 procent die het voor de meeste Europeanen onbegrijpelijke cricket als hét Britse symbool beschouwt. Dat kan wel iets te maken hebben met het feit dat de peiling werd gehouden nadat de Britse voetbalploeg (met Beckham als aanvoerder) zijn derde achtereenvolgende teleurstellende match speelde, terwijl het cricketteam op het punt staat om aartsvijand Australië voor het eerst sinds mensenheugenis te verslaan.

Maar een feit is dat de belangstelling voor de prestigieuze Premier League de jongste jaren gestaag daalt en dat de Brit de overvloed aan voetbal op de televisie wat beu begint te worden. Een troost is er nog wel voor Beckham en zijn collega's: de 90.000 euro die de cricketers opstrijken als ze, na een reeks wedstrijden die de hele zomer heeft geduurd, terwijl een modale voetballer in de hoogste klasse dat elke week opstrijkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer