Belgische Witte Pater voor volksrechtbank in Rwanda verschenen

De Brusselse Witte Pater Guy Theunis (60), die dinsdagavond op de luchthaven van Kigali (Rwanda) werd aangehouden op betichting van "medeplichtigheid aan de genocide" in Rwanda in 1994, is zondag om 10 uur (lokale tijd) voor de volksrechtbank (Gacaca) in Kigali verschenen.

Belga

Dat heeft AFP gemeld en het bericht is in kerkelijke kringen bevestigd. De Gacaca, de volksrechtbank die over de vermeende daders van de genocide oordeelt, moet uitmaken of de berechting voor de Gacaca gebeurt of door een gewone rechtbank. Dat hangt onder meer af van de aard en de ernst van het misdrijf. De debatten voor de Gacaca, gevoerd in het kinyarwanda, een lokale taal, gingen hoofdzakelijk over de geschriften en uitspraken van pater Theunis. De Gocaca moet uitmaken of die de bevolking hebben opgehitst tot de genocide.

De pater wordt ervan beschuldigd artikels uit een extremistisch blad overgenomen te hebben in het tijdschrift Dialogue waarvan hij directeur was. Toen de voorzitter van de Gacaca pater Theunis, die in roze gevangeniskledij voor de volksrechtbank verscheen, verweet de bevolking opgehitst te hebben tot genocide zei pater Theunis "verrast te zijn" over zijn aanhouding. "Ik begrijp er niets van", aldus pater Theunis.

Volgens een ontwikkelingshelper, die de zitting van de Gocaca zondag bijwoonde, heeft de volksrechtbank pater Theunis doorverwezen naar een gewone rechtbank omdat hij zou hebben aangezet tot haat. Dat is één van de zwaarste inbreuken. Bij de Witte Paters, de congregatie waartoe pater Theunis behoort, waren de verantwoordelijken zondag niet bereikbaar voor commentaar. Zowel de overste van de Witte Paters in Rwanda als de algemene overste van de congregatie hebben vanaf zijn arrestatie de verdediging van pater Theunis op zich genomen. Zij hebben er herhaaldelijk op gewezen dat pater Theunis een mensenrechtenactivist is die ook lid was van verscheidene organisaties die zich verzetten tegen geweld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer