Vlaamse Open Monumentendag lokt half miljoen bezoekers

Ruim 500.000 mensen hebben zondag van de Open Monumentendag (OMD) geprofiteerd om één of meerdere van de ongeveer 800 opengestelde monumenten gratis te bezoeken.

Belga

Ondanks het toenemende aantal andere evenementen dit afgelopen weekeinde, moest de OMD duidelijk niet aan belangstelling inboeten. "De grote kracht van de OMD is dat het zowel een lokaal evenement is als een overkoepelend", klinkt het bij de organisatoren. Bezoekers kunnen met andere woorden dicht bij huis blijven, maar kunnen ook monumenten bezoeken in één van de 243 Vlaamse steden en gemeenten die dit jaar aan het evenement deelnamen. Ook Vlaams minister Dirk Van Mechelen (VLD), bevoegd voor Monumenten en Landschappen, trok op pad. Hij bezocht monumenten in Mechelen, Halle, Huizingen, Gent, Beersel, Aartselaar en Antwerpen. Hij drukte zijn waardering uit voor de vele vrijwilligers die zich dag na dag inzetten voor het behoud en de bescherming van ons erfgoed. De minister is ook van mening dat meer monumenten een nuttige functie moeten krijgen, zonder daarbij iets van hun bijzondere waarde of karakter te moet inboeten.

Deze zeventiende editie van de OMD stond in het teken van "hout". Op diverse locaties werden demonstraties gegeven en voorbeelden getoond van allerlei vormen van houtbewerking. Ook eiken dakgebinten en zolders kregen dit jaar speciale aandacht in het programma. Na "metaal" in 2001 en "Steen" in 2003 werd met "hout" de trilogie "grondstof, stof tot nadenken" afgesloten. Morgen/maandag vindt OMD Junior plaats. De lokale comités van 34 steden en gemeenten stellen enkele van hun monumenten nog eens speciaal open voor klassen. Volgend weekend organiseert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn Open Monumentendagen.

En komende zondag wordt op het slotfeest van de Open Monumentendag in Onze-Lieve-Vrouw-Waver de tiende Vlaamse Monumentenprijs uitgereikt. Genomineerden zijn het huismuseum Oscar Van Rompay in Lier, het klooster van Kolen of abdij Mariënlof in Borgloon, 'De Muur' in Geraardsbergen en brouwerij Rodenbach in Roeselare.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer