"Afterman II" is volgens Rob Van Eyck "vooral een spielerei"

De nieuwste prent van de Zichemse weekendfilmer Rob Van Eyck is dan toch voltooid geraakt.

Belga

"Afterman II - A kiss to the Devil" mag dan amateuristisch ogen, wat het genre betreft kan hij omschreven worden als een futuristische avonturenfilm met seks en geweld. Jacques Verbist is terug in de heldenrol van de Afterman.

De film is een vervolg op de uit 1985 daterende "Afterman", die om uiteenlopende redenen de status van cultfilm geniet. De sequel is op super 16 gedraaid, heeft 100.000 euro gekost en is gemaakt zonder subsidie. Dat kan ook niet, verluidt bij het Vlaams Audiovisueel Fonds VAF, want volgens het reglement komen 'exploitation films' niet voor betoelaging in aanmerking.

In "Afterman II" worden Bin Laden, Saddam Hoessein en andere Arabische booswichten ten tonele gevoerd, die in 2012 met de hulp van heropgestane nazi's Europa verdrukken en het in het bijzonder voorzien hebben op mooie blondjes. "Zoek er niet teveel achter", aldus Van Eyck vrijdag bij de aanvang van een persvoorstelling van zijn film. "Het is spielerei. De fantasie van een verdorven geest, excuseer... van een zotte geest."

Tot die spielerei behoort het mengen van Arabische liederen met de Vlaamse Leeuw en het in de mond van het Bin Laden-personage leggen van uitspraken (in ondertitels) als: "breng me die slet", "ik zit met mijn broek vol goesting" en "spaar mijn sappig mosseltje". De Arabische zinnetjes die tegelijk klinken, zijn stukjes uit Bin Laden-boodschappen uit het tv-nieuws en hebben het ongetwijfeld over iets anders.

Afterman keert na de dood van zijn geliefde vanuit Rusland terug naar zijn geboorteland en ontdekt dat Europa een afgesloten bolwerk is, waar een rechts-fundamentalistische dictatuur heerst. Bin Laden heeft zijn hoofdkwartier in de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel. Het enige verzet dat wordt geboden, is dat van een groep vrouwelijke rebellen. Afterman, die sedert de film van 1985 een flink buikje heeft gekweekt, maar waar de vrouwen nog steeds voor vallen, zal met de hulp van die rebellen de strijd aanbinden tegen het kwaad...

Naast Verbist bulkt de film van aanstormend vrouwelijk talent (de Zweedse Frida Show, Lindsay Bervoets, Tamara Wuytack...). Johan Stollz nam een deel van de muziek voor zijn rekening, terwijl zangeres Maggy-Lee de titelsong "Een kus van jou" zingt. "The Afterman II" komt vanaf 21 september (digitaal) uit in twee zalen: in Metropolis Antwerpen en Decascoop Gent, alleen in laatavondvertoning.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer