Overpeltenaar kookt op zonne-energie

In een tijd dat energieprijzen de pan uit swingen, heeft Peltenaar Guido Klerkx uit de Ballaststraat daar wat op gevonden. “Koken op zonne-energie in iets wat op een schotelantenne gelijkt,” heet dat dan.

jforier

Een doe-het-zelver kan zo’n apparaatje vlot in mekaar zetten, maar moet alleen wat geduld oefenen om de soep of macaroni gaar te koken. Guido Klerkx bracht het idee ‘koken op zonne-energie’ mee van zijn reis naar het Afrikaanse Malawi waar zijn zus aan ontwikkelingshulp deed.

“Ze woont nu in Oostenrijk, maar Afrika laat haar niet los en ze heeft nog goede contacten in Malawi,” vertelt Guido Klerkx. Zo reisden broer en zus vorig jaar naar Afrika met in hun bagage Oostenrijkse panelen om een zonnescherm te bouwen.

Guido Klerkx: “Wij zochten er naar een alternatief om eten te koken. De ontbossing is er compleet en mensen moesten er tot 30 km ver gaan om hout te vinden. Onze sonar heeft er een oplossing gebracht, want zon is er ginds genoeg en gratis.”

De Klerkx’en leerden de Afrikanen het scherm monteren. Leren koken was daarna een koud kunstje. In Malawi zijn er nu al een 100-tal van zulke zonneschermen in gebruik. Klerkx: “Van het een kwam het ander. Ik heb in Oostenrijk een pakket lamellen besteld. Met wat smeed- en laswerk heb ik dan mijn eigen kookstel op zonne-energie gebouwd. Ik ben nu een drietal weken aan het experimenteren.” Het is een leuk speeltje dat de maker zo’n 150 euro heeft gekost.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer