Bommen WO I komen boven bij werken in Hamont

Gisteren heeft de ontmijningsdienst DOVO toezicht gehouden op de werken aan de nieuwe verkaveling bij de Bevrijdingsstraat in Hamont. Woensdag kwamen er tijdens graafwerken een zevental oude obussen boven. Het valt niet uit te sluiten dat er nog meer aan de oppervlakte zullen komen. Op het einde van WO I ontplofte op de bewuste plek een Duitse wagon vol oorlogsmunitie.

jforier

Op 17 november 1918 ontplofte vlakbij de plek waar nu een nieuwe woonverkaveling wordt aangelegd een Duitse munitiewagon. Enkele overblijfselen van die ramp kwamen woensdag, tijdens graafwerken, boven. “Tijdens het afgraven van de bovenste laag met een vijftigtal centimeter is munitie vrijgekomen,” vertelt schepen van Openbare Werken Rik Rijcken.

“Op historische luchtfoto’s zien we waar de ontploffing uit 1918 gebeurd is. Precies op die plaats zijn nu de restanten gevonden. Onder toezicht van DOVO zal de laag worden onderzocht op verdere restanten. Als we de 30 woonkavels en 15 ambachtelijke kavels gaan verkopen, kunnen we gratis toezicht inroepen bij graafwerken.”

Schepen Rijcken zegt dat gisteren niets meer werd gevonden. “Maar toch is het mogelijk dat er nog restanten naar boven komen. Voor de werken is er lang landbouwactiviteit geweest, maar blijkbaar komt de munitie nu pas naar boven. Of er nog veel te vinden is, betwijfel ik. Tijdens de grote crisis in de jaren ‘20 werd het gebied al ‘gezuiverd’ door mensen op zoek naar oud ijzer.”

Hoewel er op geen enkel moment acuut gevaar voor de buurtbewoners was, lichtte de politie hen toch in met een brief. Pierre De Graaf (80) woont tegenover de plaats van de vondst. Hem verbaast het allemaal niet. “Mijn ouders hebben die ontploffing in 1918 nog meegemaakt. Ze woonden hier en alleen de gevel van hun huis stond nog recht,” vertelt hij.

“De wielen van de wagon lagen hier ver vandaan, zelfs achter de kapel. Overal lagen bommen en splinters. Jaren later nog vonden we geregeld dingen terug. Een buur heeft lang geleden grond afgegraven. Awel, die kon de obussen die hij vond toen gewoon opstapelen.” Bang zijn de buurtbewoners volgens De Graaf helemaal niet. “Ach, da’s allemaal oude rommel. Zolang ge er niet tegen stampt en gekke dingen mee doet, gebeurt er niks,” lacht hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer