Schröder wint kiezers terug

De SPD van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder kruipt in de peilingen langzaam richting de oppositionele CDU van Angela Merkel.

AP Ned

De kans dat er na de verkiezingen van 18 september een brede coalitie van SPD en CDU wordt geformeerd, is daarmee groter geworden.

Volgens een peiling van de Duitse zender ZDF heeft de SPD op dit moment de steun van 34 procent van de kiezers, 2 procentpunt meer dan vorige week. De steun voor de CDU zakte 2 procentpunt naar 41 procent. Aangezien de FDP op 7 procent bleef staan, lijkt een coalitie van deze partij met de CDU uitgesloten.

Ook een linkse coalitie is moeilijk te realiseren. De Groenen, die momenteel met de SPD de regering vormen, kunnen nog steeds rekenen op 7 procent, terwijl de nieuwe Linkspartei op 8 procent bleef steken. Mochten de drie linkse partijen in de verkiezingen wel een meerderheid krijgen, dan is de kans nog klein dat de SPD met de Linkspartei in zee wil, omdat de helft van die partij bestaat uit ontevreden voormalige sociaal-democraten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer