Colin Powell noemt VN-speech 'smet op blazoen'

In een vraaggesprek met het Amerikaanse televisiestation ABC heeft de vroegere Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell vrijdag zijn fameuze toespraak tot de Verenigde Naties, in aanloop naar de Amerikaanse invasie in Irak, een "smet" op zijn blazoen genoemd, aldus een bericht dat ABC op zijn website verspreidde voor het interview op antenne ging.

Belga

Het is eerder een zeldzaamheid dat een Amerikaans minister van buitenlandse zaken frustratie uit over de vroegere gang van zaken en kritiek uit op zijn vroegere baas, zeker als die nog aan het bewind is. Powell deed het vrijdag wel, in een vraaggesprek met Barbara Walters van ABC. Powell was hoofd van de Amerikaanse diplomatie tijdens de eerste ambtsperiode van de Republikeinse president George Bush. Velen zijn van mening dat de pragmatische ex-militair en diplomaat het oneens was met vice-president Dick Cheney en minister van defensie Donald Rumsfeld over klemtonen in het buitenlands beleid van de VS en dat dit de reden was voor zijn verdwijning uit de regering op 5 januari jl.

In ieder geval was het Powell die op 5 februari 2003 de Veiligheidsraad voorhield dat het Irak van Saddam Hoessein over massavernietigingswapens (WMD's) beschikte en dat dit een onmiddellijke bedreiging vormde.

Zijn uiteenzetting diende de oorlogsplannen van Bush enige geloofwaardigheid te geven.

Maar na de val van Saddam zijn die WMD's nooit gevonden en bleken de inlichtingendiensten te hebben gefaald.

"Ik was degene die dit de wereld voorlegde en het zal altijd op mijn conto blijven. Het was pijnlijk. Het is nu (nog) pijnlijk", zei Powell tegenover Barbara Walters.

Op de vraag of zijn speech zijn reputatie heeft bezoedeld, antwoordde de ex-minister: "Uiteraard. Het is een smet op mijn blazoen".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer