Aanslag en explosie in Bagdad

Bij een aanslag met een bomauto in het zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad is vrijdag een vrouw gedood en een man gewond geraakt.

Belga

In dezelfde buurt werd in de nacht van donderdag op vrijdag een sjiitische moskee opgeblazen. Daarbij vielen nauwelijks gewonden, maar de schade aan het gebouw is enorm. Nog vrijdag is de internationale luchthaven van Bagdad gesloten door een financieel geschil tussen de autoriteiten en de firma die instaat voor de veiligheid van de luchthaven.

De bomauto kwam tot ontploffing toen een Amerikaans konvooi voorbijreed, aldus een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een vrouw kwam om het leven en een man raakte gewond. Het is niet duidelijk of er ook onder de Amerikaaanse soldaten slachtoffers vielen.

In de loop van de nacht waren er enkele explosies te horen in de al-Rassoel-moskee, gelegen in het centrum van de wijk Doura. Er zijn heel wat spanningen in de wijk die zowel door sjiieten als soennieten wordt bewoond. Enkel een wachter van de moskee raakte lichtgewond. Door de explosies stortte evenwel de voorgevel van de moskee in en in de gebedszaal, waar verschillende exemplaren van de Koran werden bewaard, brak er brand uit.

Nog volgens een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken werden in een reservoir in een waterzuiveringsinstallatie in het zuidoosten van Bagdad zes lijken ontdekt. De lichamen vertoonden kogelwonden in het hoofd en waren geblinddoekt. De lijken konden nog niet worden geïdentificeerd. In de reservoirs van de installatie werden de voorbije vier dagen in totaal zeventien neergeschoten lichamen teruggevonden.

Intussen werd de internationale luchthaven van Bagdad vrijdagmorgen (04.00 uur Belgische tijd) gesloten tot nader order door een financieel geschil tussen Global Security, de maatschappij die instaat voor de veiligheid op de luchthaven, en de autoriteiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer