Zandduinen op Mars bevatten water

De zandduinen op Mars lijken grote hoeveelheden waterijs te bevatten, zo heeft de BBC bericht op gezag van een wetenschapster van het Instituut voor Planeetwetenschappen in Arizona.

Belga

Nadat de Amerikaanse sonde Mars Odyssey al in 2002 de eerste bewijzen had gevonden van water op Mars, in het bijzonder op de poolkappen, was dr. Mary Bourke van het Instituut de eerste om duinen aan te wijzen als een mogelijk reservoir van water. Ze stelde vast dat regio's met duinen in het noordelijk halfrond van de Rode Planeet zowat veertig tot vijftig procent water bevatten, in massa uitgedrukt.

Ook op Aarde zijn er duinen die sneeuw en ijs bevatten. Maar ze zijn weinig bestudeerd en worden als een zeldzaamheid beschouwd, aldus Bourke. De wetenschapster vergeleek satellietbeelden van zandduinen op Antarctica met satellietdata van Mars en ze stelde gelijke kenmerken vast. Bovendien waren er tekenen van smeltprocessen.

De ouderdom van de ijsduinen op onze buurplaneet is nog niet accuraat vastgesteld. Maar het gebrek aan kraters door inslagen van asteroïden wijst erop dat ze relatief recent zijn. Bourke speculeert erop dat een en andere het resultaat kan zijn van sneeuwval in de laatste 100.000 jaar. Mogelijk laten ze onderzoek toe van klimaatswijziging op de planeet.

Die duinen kunnen ook van pas komen bij toekomstige bemande missies op Mars. "Als je zoekt naar een bron van water voor toekomstige landers, dan raad ik u aan naar het dichtstbijgelegen duin te stappen", zo citeerde de BBC de wetenschapster.

"Misschien hebt u het geluk een reservoir te vinden dat kan helpen om brandstof te maken en om mensen te laten overleven". De grootste duin op Mars, de Kaiser Dune dat zich over 6,5 km breedte uitstrekt en 475 meter hoog is, zou op zich al 500 kubieke meter water bevatten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer