Voetbalclub Charleroi en G14 starten proces op tegen FIFA

Voetbalclub Sporting Charleroi heeft dinsdag bij de eerste kamer van de handelsrechtsbank van Charleroi klacht neergelegd tegen de Internationale Voetbalfederatie FIFA.

Belga

BR> De Belgische eersteklasser wordt daarbij gesteund door de G14, de groepering van de 18 sterkste en machtigste Europese voetbalclubs.

De club vecht met zijn advocaat Jean-Pierre Deprez artikels 36 tot 40 van de het FIFA-reglement aan. Die zouden in strijd zijn met het Europees handelsverdrag en meer bepaald met artikel 81 (beperking van het vrij handelsverkeer) en vooral 82 (misbruik van monopolie). Alles draait rond speler Majid Oulmers, de Marokkaanse middenvelder van de Carolo's, blesseerde zich op 17 november 2004 tijdens een vriendschappelijk duel tussen Marokko en Burkina Faso. Hij scheurde een ligament in zijn linkerenkel. De speler, die maandag 27 wordt, moest twee operaties ondergaan en kon pas eind mei de trainingen hervatten. Charleroi heeft daar zowel de financiële als sportieve gevolgen van moeten dragen.

Sporting Charleroi voelt zich benadeeld door het FIFA-reglement, dat stipuleert dat de clubs verplicht zijn hun spelers vrij te geven voor de interlands van hun land, en dat zonder een financiële vergoeding. De FIFA gebruikt het materiaal van de clubs en verdeelt de winst over de nationale federaties, de clubs krijgen niets. En dat is volgens Charleroi in strijd met de Europese regels inzake de vrije markt. De club stelt dat de FIFA misbruik maakt van zijn monopoliepositie. Over twee weken, 19 september, wordt de datum van het proces bepaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer