Vande Lanotte: sp.a vernieuwen, opener en progressiever maken

Johan Vande Lanotte wil de vernieuwing van de sp.a voortzetten en er een open en progressieve beweging van maken.

Belga

Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt tijdens de voorstelling van zijn intentieverklaring als toekomstig partijvoorzitter.

 De huidige vice-premier stapt half oktober uit de regering om de sp.a te gaan leiden. Hij is de enige kandidaat om Steve Stevaert op te volgen, die gouverneur van Limburg werd. Wie de plaats van Vande Lanotte in de regering inneemt en hoe de interne stoelendans eruit zal zien, is nog niet duidelijk. De partijtop wil dat pas op 17 oktober bekendmaken.  Vande Lanotte gaf dinsdag wel aan in welke richting hij de sp.a wil sturen. De Vlaamse socialisten moeten zich blijven vernieuwen, een progressieve beweging worden die zich richt op gelijke kansen en open staan voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën.  Het kartel met Spirit wordt voortgezet, maar Vande Lanotte deed ook een oproep aan andere progressieven. Zij dienen de handen in elkaar te slaan, luidde het. "De deur staat open, maar ik ga dat niet elke dag herhalen", verklaarde hij, met een verwijzing naar de paringsdans met Groen!.

 In de intentieverklaring staan ook al een reeks sp.a-speerpunten, zoals het werkgelegenheidsbeleid, energie, milieu of fiscaliteit. Zo wordt gepleit voor een regionalisering van de werkgelegenheid.  Vande Lanotte wil ook de traditie voortzetten om de partij in team te blijven leiden. Naast ondervoorzitter Caroline Gennez gaan ook de ministers Frank Vandenbroucke, Freya Van den Bossche en Pascal Smet en de Antwerpse burgemeester en voormalig partijvoorzitter Patrick Janssens mee aan het roer zitten. Met de sp.a-ministers uit de drie regeringen zal hecht worden samengewerkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer