Chevalier praat in Moskou over hervorming OVSE

Pierre Chevalier, de speciale Belgische gezant voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), is maandag in de Russische hoofdstad Moskou geweest voor gesprekken met hoge Russische functionarissen over de hervorming van de organisatie.

Belga

Dat heeft Itar-Tass dinsdag bericht. België is in 2006 voorzitter van de OVSE. Op 12 en 13 september vindt in Wenen, waar de hoofdzetel van de OVSE gevestigd is, intergouvernementeel overleg plaats. Daar zal onder meer het rapport aan bod komen dat een zogenaamd Comité van Wijzen heeft klaargestoomd om de organisatie grondig te hervormen en efficiënter te maken. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg het rapport maandag ook speciale aandacht tijdens de gesprekken met Chevalier. De diplomaten hadden het ook over de financiering van de OVSE, en de bijdrages van de 55 lidstaten. Chevalier sneed de kwestie van Transnistrië aan, een separatistisch deelgebied in Moldavië waar nog steeds Russische troepen gestationeerd zijn ondanks beloftes van Moskou uit 1999 om die troepen terug te trekken.

De OVSE werd in 1975 in Helsinki geboren, in volle Koude Oorlog, als een organisatie die het vertrouwen tussen de democratische landen in het westen en de communistische staten in het oosten moest bevorderen. De organisatie overleefde de val van de Berlijnse Muur en wijdt zich nu aan een waaier van activiteiten, gaande van ontwapening en militaire strategie over de bescherming van de mensenrechten tot de promotie van verdraagzaamheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer