Picqué wil praten over aanpassing Brusselse geluidsnormen

Brussels minister-president Charles Picqué is bereid te praten over de Brusselse geluidsnormen voor vliegtuigen vanop Zaventem.

Belga

Die Brusselse normen mogen de economische activiteit rond Brussel niet beletten, verklaarde Picqué dinsdagochtend op de VRT-radio. De Brusselse geluidsnormen mogen een oplossing voor de luchthaven niet in de weg staan, geeft Picqué toe. "Ik denk dat de Brusselaars redelijk zijn en dat wij geen geluidsnormen moeten aanwenden die om het even welke economische activiteit rond Brussel zou beletten", aldus Picqué. De Brusselse geluidsnormen vormen een bijzonder heet hangijzer in de discussie rond de toekomst van Zaventem. In juni haalde Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck gelijk bij het Brusselse hof van beroep en werden de (strenge) Brusselse geluidsnormen juridisch afdwingbaar. De federale regering heeft nog tijd tot 15 oktober om een oplossing te vinden. Vanaf dan dreigen dwangsommen van 25.000 euro per inbreuk.

De uitspraak rond de Brusselse geluidsnormen botste meteen op felle kritiek langs Vlaamse kant. In Vlaanderen gelden namelijk geen vergelijkbare geluidsnormen en de Brusselse normen zouden de toekomst van Zaventem op de helling zetten, klonk het. Ook federaal Mobiliteitsminister Renaat Landuyt zat verveeld met de zaak. "Op die manier mogen we zelfs niet met een grasmachine vliegen. Als het Vlaamse gewest gelijkaardige normen zou hanteren, moeten we de luchthaven gewoon sluiten", luidde het toen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer