'The Fighting Temeraire' van Turner populairste schilderij van Britten

De Britten hebben 'The Fighting Temeraire', een pre-impressionistisch werk van William Turner, tot hun favoriete schilderij verkozen.

Belga

Het werk, een oud schip dat de Thames (Theems) opvaart, is geschilderd tussen 1838 en 1839. Het schip was erg bekend in zijn tijd en speelde een belangrijke rol in de Slag bij Trafalgar in 1805. Hoewel de Britten dit jaar de tweehonderdste verjaardag van de slag herdenken, is het werk niet gekozen voor zijn historische inhoud; wel om zijn artistieke waarde.

Turner zelf vond het doek ook erg geslaagd: hij noemde het 'my darling' en weigerde het te verkopen. Hij schonk het aan de natie als deel van een legaat aan de Tate Galery voor zijn dood. Vandaag hangt het werk echter in de National Gallery.

Het schilderij kreeg 31.892 stemmen in de nationale verkiezing. Het werk 'The Hay Wain' van John Constable kwam op de tweede plaats met 21.711 stemmen. 'Bar au Folies-Bergère' van Edouard Manet eindigde op de derde plaats met meer dan 13.000 stemmen.

De verkiezing was georganiseerd door de National Gallery en Radio 4 van de BBC. Bijna 119.000 mensen namen deel aan de verkiezing van het populairste schilderij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer