BFV verkoopt eerste appels van nieuwe clubras Belgica

In de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden zijn dinsdag de eerste appels van het nieuwe clubras "Belgica" verkocht. Het ging om 55 ton appels die ontwikkeld werden uit een kruisbebestuiving.

Belga

De BFV beschikt over de exclusieve rechten voor de commercialisering van dit ras. Met de verkoop van de eerste Belgica-appelen is het nieuwe verkoopseizoen officieel van start gegaan. Het merendeel van de aangeboden partij appelen werd gekocht door de warenhuisketens Colruyt en de groothandel Euro Gijbels. Beiden betaalden zo'n anderhalve euro per kilo. Het Belgica-ras is het resultaat van jarenlange kruisingen van verschillende appelrassen, waarvan sommigen meer dan 150 jaar oud. De benaming "Belgica" verwijst naar het feit dat de kruisingspartners oude Belgische rassen zijn.

De Belgica-appel laat zich kenmerken door een regelmatige vorm, een middelmatige grootte, een dunne vruchtschil en een kleur van overwegend helrood. Het clubras Belgica werd voor het eerst gepresenteerd voor verkoop in 2003. Vorig jaar werden de eerste 90 ton vermarkt. De BFV verwacht dit jaar zo'n 200 ton te kunnen verkopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer