Gevangenis ingericht in centraal station New Orleans

Grootschalige plunderingen, geweldpleging, verkrachtingen, vuurgevechten. Het politiekorps van New Orleans realiseerde zich vrijwel onmiddellijk dat, wat de orkaan Katrina ook tot stilstand had gebracht, criminaliteit daar niet onder viel.

AP Ned

Nadat het korps in de eerste dagen na de storm fel was bekritiseerd, omdat het niet in staat was geweest de achtergebleven burgers en hun bezittingen voldoende te beschermen, werden tal van arrestaties verricht.

Daarbij deed zich echter onmiddellijk een groot probleem voor: waar moesten de arrestanten worden ondergebracht? De gevangenissen van de stad waren immers ondergelopen. De bijna achtduizend gedetineerden waren vorige week vanuit New Orleans overgebracht naar inrichtingen in andere steden in Louisiana.

Er werd een voorlopig huis van bewaring ingericht in het centrale trein- en busstation van New Orleans, dat maandag dertig arrestanten telde, maar dinsdag al 124.

De tijdelijke gevangenis heeft een capaciteit van zevenhonderd. De cellen zijn openluchtkooien afgezet door hekwerk, waar bovenop prikkeldraad is aangebracht. Ze staan op overdekte perrons, zodat bescherming wordt geboden tegen regen. Iedere cel bevat een toiletcabine waarvan de deur is verwijderd.

De cellen zijn voorzien van borden waarop met de hand geschreven teksten zijn aangebracht zoals 'Cel 1, overtredingen', 'Cel 3, zware misdrijven'. In Cel 3 hangen ruim twintig mannen rond. Ze zijn bijna allemaal opgepakt wegens plundering. Diefstal van goederen met een waarde boven de 300 dollar wordt beschouwd als een zwaar misdrijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer