Bijna half miljoen Polen werkt in andere EU-lidstaten

Bijna een half miljoen Poolse burgers heeft in het eerste jaar na de uitbreiding van de Europese Unie werk gevonden in een andere EU-lidstaat. Dit blijkt uit dinsdag vrijgegeven statistische gegevens van de European Citizen Action Service (ECAS), een non-gouvernementele in Brussel gevestigde organisatie.

AP Ned

De meeste Polen vonden werk in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië , Nederland en Ierland. Van de ongeveer 175.000 werknemers uit de tien nieuwe lidstaten die tussen mei 2004 en maart 2005 legitiem werk vonden in Groot-Brittannië, waren er bijna 100.000 (56 procent) van Poolse afkomst. Eenzelfde aantal Polen vond werk in Duitsland; ongeveer 40.000 Polen migreerden naar Ierland.

Andere nieuwe lidstaten leverden veel minder migrerende werkzoekenden op. Het aantal in de EU werkzoekende Slovenen bleef beperkt tot enkele honderden. Ook Tsjechen bleken weinig interesse te hebben voor werk over de grens. Uit een peiling bleek dat slechts 5 procent van de Tsjechen bereid is naar een andere EU-lidstaat te verhuizen als daar werk te vinden valt.

Slechts drie van de EU-lidstaten, Groot-Brittannië, Ierland en Zweden, hebben volledig en zonder voorwaarden hun grenzen geopend voor werkzoekenden uit de nieuwe lidstaten. De andere 'oude' lidstaten hanteren quota en restricties, die op grond van EU-bepalingen zeven jaar mogen duren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer