Israëlisch leger begint onderzoek naar dood Palestijnse burgers

Het Israëlisch leger heeft 17 onderzoeken geopend naar de dood van enkele Palestijnse burgers. De onderzoeken werden opgestart nadat enkele voormalige Israëlische soldaten getuigenissen hadden afgelegd over dodelijke schietpartijen waar de burgers bij betrokken waren. Volgens hen kon de dood van deze Palestijnen worden voorkomen.

Belga

De reeks onderzoeken werd geopend nadat de organisatie 'Break the Silence' honderden getuigenissen inzamelde van voormalige soldaten. Die wilden voor het eerst praten over de incidenten die gebeurden tijdens de tweede intifada en hen boos maakten of verontrusten. Eén soldaat vertelde bijvoorbeeld hoe zijn voormalige commandant de opdracht gaf om "elke jongen met een steen in de hand" neer te schieten omdat "een steen kan beschouwd worden als een moordwapen" en omdat de commandant had gezien hoe een vrouw met een steen werd geslagen.

Sommige zeer gedetailleerde getuigenissen hebben al vragen opgeroepen over de doeltreffendheid van de reglementen van het Israëlische leger en of die regels wel efficiënt genoeg zijn om onnodige burgerslachtoffers te voorkomen. Zo vertelde een voormalige zeemachtkapitein dat hij en de andere officiers de opdracht kregen om "elke nacht minstens twee terroristen dood te schieten".

Achivai Sharon, een woordvoerder van 'Break the Silence', hekelt dan weer dat de Israëlische soldaten niet beschikken over alternatieve wapens zoals traangas of rubberen kogels. "We kunnen enkel onze dodelijke wapens gebruiken. Als we traangas hadden gehad, waren alle problemen al lang opgelost", luidde het.

Hoewel de Palestijnen al een tijd geleden aan de alarmbel trokken over de dood van talrijke burgers tijdens het meer dan vier jaar durende conflict, hebben de voormalige Israëlische soldaten onder aanmoeding van 'Break the Silence' het nu pas aangedurfd om met hun verhaal naar buiten te komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer