Katrina: Bush wil onderzoek naar hulpverlening

Na aanhoudende kritiek op de trage hulpverlening na de orkaan Katrina heeft dinsdag ook president George Bush zich uitgesproken voor een openbaar onderzoek.

Belga

BR> "Ik wil mettertijd uitzoeken wat juist en wat verkeerd is gelopen", zei de president volgens de BBC. Nu wil hij zich toeleggen op het helpen van slachtoffers, maar er zal "tijd genoeg" zijn voor een onderzoek.

Dat zal nagaan hoe de verschillende regeringsniveaus op Katrina hebben gereageerd. Het onderzoek wil zich toespitsen op de coordinatie tussen de federale ambtenaren bevoegd voor rampbestrijding en die van de staten. Maar Bush zei te weigeren "een spelletje wijs de schuldigen met de vinger" te spelen.

Amerika moet er zeker van zijn dat het adequaat kan reageren op een andere ramp, als het nu één met een natuurlijke oorzaak is of een aanval met massavernietigingswapens, zo zei het staatshoofd.

In verband met zijn focussen op de slachtoffers beloofde Bush niet te zullen toestaan dat "bureaucratie het werk dat dient gedaan voor de mensen in de weg gaat staan".

Bush heeft ook beslist zijn plaatsvervanger, Dick Cheney, naar het rampgebied te sturen om een idee te krijgen van het werk dat de overheid er doet. Dat zal donderdag gebeuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer