Clinton uit (eerder zeldzame) kritiek op Bush

De regering Bush heeft de duizenden mensen in de kustgebieden die door de orkaan Katrina zijn verwoest "in de steek gelaten" ("failed"), zo heeft ex-president Bill Clinton in een interview met CNN gezegd.

Belga

Het is in de VS eerder zeldzaam dat een president een opvolger in het openbaar (zwaar) aanvalt.

"Onze regering liet die mensen al van in het begin in de steek, (...) daar is geen discussie over", zei de Democratische ex-president maandag over de (Republikeinse) regering Bush jr. "Honderd procent van de mensen erkent het dat het een falen was".

Clinton heeft niettemin samen met zijn voorganger George Bush sr het Bush-Clinton Fonds gelanceerd om geld te verzamelen voor hen die door de orkaan zijn ontheemd. Hij is vorige week ook samen met vader en zoon Bush in het ovalen kantoor van het Witte Huis op televisie gezien geweest.

De allereerste prioriteit volgens Clinton is nu het redden van mensenlevens. In de maanden die komen moet er dan een evaluatie komen van de gemaakte vergissingen.

De ex-president brak daarbij net als zijn echtgenote Hillary een lans voor de oprichting van een onderzoekscommissie op het stramien van die na de aanslagen van 11 september, en waarin beide grote politieke partijen zetelden.

Clinton suggereerde niettemin al dat een hervorming moet komen van de Dienst voor Rampenbestrijding FEMA die door zijn opvolger werd ondergebracht bij het door Bush jr zelf opgerichte ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

De vroegere president sprak zijn vrees voor energietekorten uit. Hij vroeg zich af of er geen serieuze energiebesparingen moeten komen om een "recessie" of "economische en humanitaire problemen in andere delen van het land" te vermijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer