Waterpeil in New Orleans daalt

Het waterpeil begint te dalen, maar de chaos blijft in New Orleans. Nadat de eerste pompen werden gerepareerd, wordt het water uit de straten van The Big Easy weggezogen en naar het Pontchartrain-meer geleid.

Belga

Dat berichtte de nieuwszender CNN dinsdagmorgen.

Ruim een week na de doortocht van de orkaan Katrina blijven de rampzalige toestanden in de stad echter voortduren. Het water staat in vele straten nog kniehoog, duizenden mensen wachten nog steeds op hun evacuatie en tal van mensen weigeren hun huizen te verlaten.

De vrouwelijke gouverneur van Louisiana, Kathleen Blanco, zei dat ze er vanuit gaat dat er duizenden doden zijn gevallen in haar staat. De burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, waarschuwde maandag al voor het uitbreken van epidemieën. Lijken ontbinden in het water, muggen broeien in de overspoelde gebieden en verspreiden dan nieuwe ziektes, zei Nagin.

De Amerikaanse president George W. Bush had bij zijn tweede bezoek aan het rampgebied maandagavond gezegd dat er nog veel te doen is. Zondag maakte het Witte Huis met uitzonderingsmaatregelen in acht andere staten de weg vrij voor overheidsfinanciën voor vluchtelingenhulp. Eerder geschiedde dat al in de getroffen staten.

Een doorgebroken dam werd maandag gedicht. Volgens deskundigen zal het tot drie maanden duren om de voor 80 procent overstroomde stad droog te leggen. De straten waren tot zes meter onder water gelopen.

Alhoewel de politie en soldaten de mensen aanmanen de stad te verlaten, weigeren velen dit te doen. "We proberen hen te overtuigen dat het zinloos is te blijven, omdat er geen levensmiddelen noch werk voor handen zijn", zei de politiecommissaris van de stad Warren Riley maandagavond. In het stinkende water drijven lijken, afval en olie uit kapotte tanks.

In het Pentagon wordt er volgens CNN overwogen om de overstroomde gebieden met insecticide te besproeien. Daarmee zou de razendsnelle vermenigvuldiging van het aantal muggen gestopt moeten worden, die onder meer het Westelijke Nijlvirus verspreiden, dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken.

De voorzitter van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), Klaus Töpfer, heeft een ommekeer in de wereldwijde energiepolitiek bepleit. "We moeten onafhankelijker van olie worden", zei Töpfer in de Berliner Zeitung. Daartoe zijn de ontwikkeling van hernieuwbare energie en nog meer inspanningen voor energiebesparing vereist. "Wij mogen niet wachten tot de volgende ramp".

De door het Internationaal Rode Kruiscomité ICRC opgezette website voor de hereniging van de gezinnen in de overstroomde gebieden in de Verenigde Staten wordt druk bezocht. "Wij krijgen dagelijks honderden mails en telefoontjes van mensen die hun gegevens willen doorspelen of die contact hebben gehad met vermiste personen", zei woordvoerder Florian Westphal dinsdag.

Speculaties over het aantal slachtoffers blijven bestaan. Nagin sluit volgens krantenberichten niet uit dat het aantal doden tot 10.000 kan uitlopen. Dat zou dan de ergste natuurramp in de geschiedenis van de VS zijn. In het jaar 1900 verwoestte een orkaan de Texaanse havenstad Galveston. Toen kwamen 8.000 mensen om.

Totnogtoe concentreerde de overheid zich op de "redding" van de vluchtelingen. Maar de adjunct-politiechef van New Orleans, Steve Nicholas, verklaarde volgens The Times Picayune dat het nu tijd is om zich om de doden te bekommeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer