Belgische staat moet 30.000 euro aan Carl De Schutter

De Belgische staat moet aan Carl De Schutter een dwangsom van 30.000 euro betalen omdat het zijn dossier tot voorwaardelijke invrijheidstelling (VI) te laat heeft behandeld.

Belga

Dat heeft een beslagrechter dinsdag beslist.

De overheid blijft erbij dat de De Schutter nog niet vervroegd kan vrijkomen. De Schutter eist daarom nog een bijkomende dwangsom. De 39-jarige De Schutter, die in 2002 tot 25 jaar opsluiting werd veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op de Kempense veearts Karel Van Noppen, meende in november 2004 dat hij al recht had op VI maar de FOD Justitie zou de zaak vertragen.

De Schutter werd al in mei 1996 opgepakt in zijn buitenverblijf in Zuid-Frankrijk en drie jaar later aan ons land uitgeleverd. Hij zit ondertussen negen jaar in de cel.

In mei van dit jaar veroordeelde een Brugse rechter in kort geding de overheid tot een dwangsom van 1.500 euro per dag zolang de staat blijft aarzelen. De overheid ging in beroep, maar vandaag oordeelde de beslagrechter dat de dwangsom toch moet betaald worden. Die is opgelopen tot het maximum van 30.000 euro.

De Schutter zegt dat hij het geld niet zelf wil houden maar zal schenken aan de nabestaanden van Karel Van Noppen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer