Danneels prijst Benedictus XVI als man met open geest

Kardinaal Godfried Danneels, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, noemt paus Benedictus XVI "een wijze leraar met een open geest". Hij deed dat dinsdag op een persconferentie op het aartsbisdom in Mechelen.

Belga

De kardinaal betreurde wat hij enkele maanden geleden over de nieuwe paus liet uitschijnen. Op een persconferentie in Rome, vlak na de verkiezing van Joseph Ratzinger tot paus, had de kardinaal de indruk gegeven niet tevreden te zijn met die keuze. "Op dat moment was ik vermoeid en daardoor gaf ik ten onrechte de indruk dat ik niet blij was met de keuze voor Ratzinger" stelde de kardinaal. "Maar alles is intussen uitgepraat met de paus."

Het belangrijkste van de Wereldjongerendagen, die van 16 tot 21 augustus in Keulen werden gehouden, is volgens kardinaal Danneels dat er een nieuwe generatie jongeren aantreedt die zoekt naar geloofsverdieping en minder wakker ligt van ethische vraagstukken.

De kardinaal sprak ook over het compendium van de catechismus dat de katholieke kerk uitgeeft. Deze samenvatting van de geloofsleer is een kort en krachtig document dat goed past bij Benedictus XVI, aldus de kardinaal. Er komt ook een nederlandstalige editie van het handboek, maar een publicatiedatum is nog niet gekend.

De recente sneer van Georg Ratzinger, de broer van de paus, naar kardinaal Danneels in een Duits weekblad kwam ook ter sprake tijdens de persconferentie. Georg Ratzinger zei dat niet alle uitspraken van de kardinaal kloppen met de officiële leerstellingen van de kerk. Danneels reageerde liever niet op deze uitspraken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer