Tongeren neemt gerestaureerde watertoren opnieuw in gebruik

Print
De stad Tongeren schakelt haar beschermde watertoren na ruim anderhalf jaar restauratiewerken opnieuw in de stedelijke drinkwatervoorziening in. De heringebruikname van de geklasseerde watertoren uit 1903 valt samen met het honderdjarig bestaan van de Tongerse Waterregie.
Het gaat om de oudst bewaarde watertoren van Limburg. De toren werd in 1994 gesloten omdat het drinkwater vervuild was door uitwerpselen en kadavers van duiven. In 1998 werd de toren als monument geklasseerd.

Tijdens de restauratiewerken werd het bouwwerk volledig gedemonteerd. Prijskaartje van de werkzaamheden was zowat 740.000 euro, waarvan 60 procent van de Vlaamse gemeenschap kwam. Door de toren opnieuw in gebruik te nemen, wil Tongeren een belangrijk stuk industrieel erfgoed bewaren, aldus de Tongerse schepen van Waterregie Eddie Box.
De officiële heringebruikname van de toren vindt volgende zaterdag plaats. Dan wordt ook de brochure gepresenteerd die de stad uitbrengt voor het honderdjarig bestaan van de Tongerse Waterregie. In dit verzamelwerk wordt de evolutie van het Tongerse drinkwaternet uit de doeken gedaan en wordt het verhaal van 20 eeuwen water in Tongeren verteld.