Lommel wenkt voor Stijn Haeldermans: "Weer voetballer worden"

Print
LOMMEL - Lommel profileert zich de laatste weken steeds meer als sociaal opvangnet voor 'voetbalvluchtelingen'. Marc Emmers, terug van een Italiaans-Zwitsers avontuur, draaft op training al een tijdje mee met de Daerden-boys in afwachting van een nieuwe werkgever. En sinds gisteren wordt ook Stijn Haeldermans aan de Gestelsedijk op de pijnbank gelegd. Met permissie van de Standard-leiding. Waarmee de Luikse club voor het eerst sinds meer dan een jaar een gul gebaar stelde in de richting van de voorlaatste Limburger die het rood-witte shirt nog droeg. Of liever: draagt. Want de schaapjes zijn nog niet helemaal op het droge voor Haeldermans. Op clubniveau gaapt er nog een kloof(je) tussen vraag- en aanbodprijs. Pas donderdag wordt duidelijk of die kan worden 'dichtgefietst'. Voor Stijn zelf kan het in ieder geval niet snel genoeg gaan. Al was het maar om vrijdagavond met de Lommelse invallers... de Rouches partij te geven.
BR>De C-kern van Standard, een vergaarbak voor onwillige en ongewilde afdankertjes, kwam het voorbije jaar bij wijze van spreken meer in het nieuws dan de A-ploeg. Peter Maes, Dimitri de Condé, Zefilho, Stijn Haeldermans, Dirk Medved en ga zo maar door hingen om beurt de vuile Luikse was buiten. De term broodroof was niet van de lucht. Nestbevuiling, reageerde Standard bij monde van directeur Pierre Delahaye. Tot die zich zelf ging bezondigen aan vuilspuiterij. Met Haeldermans, die de grote meerderheid van zijn collega-zondaars intussen had zien vertrekken, als belangrijkste mikpunt. De Limburger zou tot een notoire tooghanger zijn verworden. Eén keer nog reageerde Stijn daarop, daarbij geruggensteund door zijn manager. Daarna werd het windstil. Tot Lommel zich vorige week meldde voor de Diepenbekenaar. Een overeenkomst voor (bijna) 2 seizoenen tussen beide partijen was snel beklonken. Nu is het enkel nog wachten op Standard. Dat het vertrek van Haeldermans blijkbaar koppelt aan de komst van Anderlecht-speler Tibor Selymes.

Mijac


"Een verband dat ik niet goed zie", zegt Stijn. "Maar goed, ik hoop dat er eindelijk schot in de zaak komt. Lommel, Roda JC, De Graafschap, ze lieten hun interesse eerder al blijken. Maar voor Standard was een transfer toen niet bespreekbaar. Nu tekent zich gelukkig toch een kentering af. Tja, lang mag de Luikse club niet meer wachten, als ze aan mij nog iets wil verdienen. Binnenkort ben ik transfervrij."
En wordt het hoofdstuk Standard sowieso afgesloten. Een etappe in zijn carrière waar Haeldermans met een wrang gevoel op terugkijkt. "Als ik op voorhand had geweten dat het zo zou lopen, was ik ruim 2 jaar geleden in Genk niet vertrokken. Maar dat is praat achteraf. Mijn eerste seizoen was trouwens niet mis. Het was een turbulent jaar, met 3 opeenvolgende coaches. De Mos, Boccar en Peruzovic. Toch had ik geen reden tot klagen. Ik speelde alle matchen mee."
Onder Ivic wijzigde dat scenario. Plots verdween Stijn in de prullenmand. Om er niet meer uit te geraken. Ook niet onder nieuwe sterke man Mijac. "Toen Ivic ontslagen werd, koesterde ik even de hoop dat ik opgevist zou worden", bekent Haeldermans. "Maar in één van de eerste interviews maakte Mijac onmiddellijk duidelijk dat daar geen sprake van kon zijn. Vanaf dat ogenblik verzoende ik me met een lang verblijf in de C-kern. Een moeilijke situatie. Met de moed der wanhoop blijf je op de vier wekelijkse trainingen toch je best doen. Maar we waren geregeld met 3, 4 man. Dan is het toch lastig om gemotiveerd te blijven."

Investering


Lommel kwam dus als geroepen? "Mag je wel zeggen. Als de zaak in orde komt, moet dit de start worden van mijn tweede carrière. Natrappen naar Standard doe ik niet. Over mijn situatie daar is al genoeg inkt gevloeid. Die bladzijde draai ik om. De toekomst biedt weer perspectieven. Daar ga ik nu naartoe werken."
Financieel levert Haeldermans een aardige stuiver in, dat beseft hij. Lommel heeft nu eenmaal geen Franse melkkoe. "Maar ik zie deze transfer als een investering in mezelf. Ik ben een tijd uit roulatie geweest. Dan weet je dat je een stap terug moet zetten. Maar dat deert me niet. Ik ben pas 24. Ik ben gewoon blij met de kans die Lommel me biedt."
Maar hij neemt wel het risico dat hij na dit seizoen misschien in tweede klasse verzeilt. "Hoho, daar denk ik niet eens aan. In voetbal weet je natuurlijk nooit. Maar ik heb Lommel nu tweemaal zien spelen. Tegen Genk en RWDM. Dat kon me wel bekoren. De ploeg brengt verzorgd voetbal. Daar moet ik me in thuis voelen. Bedoeling is dat ik links of centraal op het middenveld een meerwaarde probeer te geven aan de ploeg. Mijn beste positie, zeg maar. Dat er veel verwacht wordt van mij? Och, dat schrikt me niet af. Ik ben ervan overtuigd dat ik de supporters iets kan bieden. Alleen hoop ik dat ze mij wat krediet geven. Ik mis matchritme, zal een aanlooptijd nodig hebben. Maar nadien moet het voetbalplezier snel terugkeren."

Jos Daerden: "Een versterking"


Jos Daerden hoopt vurig dat de transfer van Haeldermans nog deze week in kannen en kruiken komt. "Een goeie Haeldermans is zonder meer een versterking", stelde hij. "Hij is op meerdere posities inzetbaar. Op links of centraal achter de spitsen. Bovendien mocht de kern gerust wat worden uitgebreid. Zo ruim is die niet."
Na een behoorlijk zware ochtendtraining gaf adjunct-coach Harry Vanceulen zijn eerste bevindingen prijs. "Je ziet dat hij in het korte, explosieve werk wat achterstand heeft. Maar die moet hij op zijn leeftijd snel kunnen goedmaken."