UCI komt binnen de 10 dagen met conclusie over dopingzaak Armstrong

De internationale wielerunie (UCI) heeft maandag aangekondigd dat ze binnen een tiental dagen zal bekendmaken wat het onderzoek naar de dopingaffaire rond zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong heeft opgeleverd.

Belga

Het schandaal werd vorige week dinsdag uitgebracht door de Franse sportkrant L'Equipe. De krant drukte de resultaten af van een vier maanden durend onderzoek door het dopinglab van Châtenay-Malabry in 2004. Daaruit zou blijken dat Armstrong in de Tour van 1999 na zes verschillende ritten een positief EPO-staal afgeleverd heeft. In de bewuste editie van 1999 werden in totaal 12 positieve urinestalen afgeleverd, bleek uit het onderzoek. Van wie de zes andere stalen zijn, is nog niet bekend.

De urinstalen werden in 1999 niet getest op het gebruik van EPO. Onderzoek op het gebruik van bloeddoping gebeurde pas voor het eerst bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney en in de Tour van het jaar daarna. Het dopinglab van Châtenay-Malabry wilde in 2004, samen met het Wereldantidopingagentschap (WADA), de EPO-test verfijnen en besloot daarom de bevroren urinestalen van de Tour van 1999 nog eens te onderzoeken, met dit resultaat tot gevolg.

Lance Armstrong ontkent het dopinggebruik in alle talen. De UCI herhaalt in haar mededeling van maandag nog eens, dat ze betreurt dat het geheim van het onderzoek is geschonden.