Alessandro Petacchi wint in Vuelta eerste WK-test

De Italiaan Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) heeft de eerste test in het vooruitzicht van het WK in Madrid gewonnen. Hij zegevierde maandag erg makkelijk in de eerste massaspurt van de Vuelta, voor zijn Duitse toekomstige ploegmaat Erik Zabel (T-Mobile) en Tom Boonen (Quick Step-Innergetic). Tom Steels (Davitamon-Lotto) bleef steken op de achtste plaats. Dankzij bonificatieseconden vergroot de Australiër Bradley McGee zijn voorsprong in het algemeen klassement op de Italiaan Leonardo Bertagnolli (Cofidis) tot 32 seconden.

Belga

"Een goede Tom Boonen was hier niet derde geworden", luidde de eerste commentaar van Tom Boonen. "Daarom til in niet zwaar aan dit verlies. Ik ben hier om me echt in vorm te rijden voor het WK en na de tijdrit van zaterdag was dit mijn tweede stap. Een moeilijke stap ook. Na de Tour heb ik alleen nog in temperaturen van zestien tot twintig graden gefietst en dan is rijden in een bakoven van 40 graden niet simpel. De finale was bovendien zo bochtig, dat ik enkele keren opnieuw naar voren moeten komen ben. Factoren genoeg dus om mijn verlies te verklaren. Een zaak is me wel duidelijk geworden: echt indrukwekkend was Petacchi niet", aldus Boonen.

Alessandro Petacchi was aan zijn 21e overwinning van het seizoen toe en aan zijn dertiende ritzege in de Vuelta. De massaspurt kwam er na een eentonige tocht door het desolate landschap ten zuiden van Madrid. Na een nerveuze start met diverse demarrages, waarin onder andere Rik Verbrugghe betrokken was. Na de beklimming van de Col de la Sierra de Cardena was Javier Pascual Rodriguez de enige om de eentonigheid te verdrijven. Hij ging in de aanval op 70 km van de finish, maar zag op 25 km van het einde het nutteloze van zijn inspanning in. Er volgde nog een tien km lange poging van Thomas Ziegler, maar toen zette Fassa Bortolo zijn trein op de rails en kon Alessandro Petacchi een spurtwinst niet mislopen.