Koffie is goed tegen kanker

Dat je wakker en helder wordt van een goede kop koffie, was al lange tijd bekend. Amerikaans onderzoek heeft echter uitgewezen dat koffie van alle in het Westen gebruikte levensmiddelen ook de grootste bron is van gezonde antioxidanten, stoffen die kanker en andere ziekten helpen voorkomen.

AP Ned

Hoogleraar Joe Vinson van de universiteit van Scranton in de staat Pennsylvania deed zijn bevindingen min of meer toevallig. Wetenschappers wisten al dat in groente, fruit en graan veel antioxidanten zitten. Vinson besloot voor de verandering eens dranken op de aanwezigheid van de stoffen te onderzoeken.

Uit het onderzoek bleek dat een gemiddelde Amerikaanse koffiedrinker 1.299 milligram antioxidanten binnenkrijgt. Dat is vier keer zo veel als in de dagelijks gemiddeld gedronken hoeveelheid thee. Op de derde plaats in de ranglijst komt een banaan met 'slechts' 76 milligram.

De antioxidant in koffie heet polyphenol en beïnvloedt volgens Vinson op een goede manier enzymen en genen in het menselijk lichaam, waarmee de kans op verschillende kankers wordt verkleind. Hoewel bekend is dat koffie mensen onrustig kan maken en het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen, is meer koffie toch goed volgens Vinson.

Iemand die vier koppen koffie verspreid over een dag drinkt, heeft minder kans op bijvoorbeeld leverkanker dan iemand die slechts twee koppen drinkt, aldus de hoogleraar.

Vorig jaar publiceerde de Harvard School of Public Health al een rapport waarin werd gesteld dat koffiedrinkers minder kans hebben de meest voorkomende vorm van diabetes te krijgen. Mannen die zes of meer koppen koffie op een dag drinken hebben 50 procent minder kans op diabetes type 2 volgens het onderzoek. Bij vrouwen zakt dat risico met 30 procent.