Jacht op grijze eekhoorns in parkdomein in Dadizele geopend

In het parkdomein Mariënstede in Dadizele (Moorslede) laat de afdeling Bos en Groen van de Vlaamse Gemeenschap vallen plaatsen om de Zuid-Amerikaanse grijze eekhoorns te vangen.

Belga

De grijze eekhoorn is in België, net zoals de muskusrat, een verboden diersoort. In het parkgebied zit volgens de woudmeester van West-Vlaanderen Theo Vitse een populatie van vermoedelijk 20 tot 30 grijze uitheemse eekhoorns. De dieren verstoren er het ecologische evenwicht, kunnen zeer zware schade aan het bosbestand aanrichten en verdringen de gewone eekhoorns.

In Groot-Brittannië en Italië vormen ze volgens Vitse een echte plaag. "Van een plaag is in Dadizele nog geen sprake, maar om toestanden zoals in Italië en Engeland te vermijden, dringen zich nu wel maatregelen op", zegt hij. Een specialist kwam al ter plaatse en er is beslist dat er vallen moeten worden uitgezet. De vallen vangen de beestjes levend. Daarna zullen ze hoogstwaarschijnlijk een dodelijke injectie krijgen.

Hoe de dieren in Dadizele zijn terechtgekomen, is onduidelijk. Het vermoeden rijst dat ze er via een (verboden) handel in exotische dieren zijn terechtgekomen.