Emile Mpenza raakt wellicht niet fit voor WK-kwalificatiewedstrijd

Bondscoach Aimé Anthuenis weet dinsdag of hij een beroep zal kunnen doen op aanvaller Emile Mpenza voor de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië-Herzegovina (3 september in Zenica) en San Marino (7 september in Antwerpen).

Belga

De aanvaller van het Duitse Hamburg kreeg vorige week dinsdag in het Intertoto Cup-duel tegen het Spaanse Valencia een trap op zijn scheenbeen en kon twee dagen niet trainen. Toen de zwelling vrijdag nog niet was afgenomen, oordeelde de medische staf van Hamburg dat een chirurgische ingreep nodig was. Die gebeurde zaterdag in Antwerpen. Er werd een kleine insnijding gemaakt om door middel van een drainage de infectie te kunnen bestrijden.

Dinsdagochtend weet Mpenza of de ingreep soelaas heeft gebracht, maar erg goed ziet het er volgens Anthuenis niet uit voor de speler. "De kans dat hij fit raakt, is klein", klonk het maandagavond na de eerste training van de Rode Duivels in Veurne.

Slechts 16 van de 20 opgeroepen spelers kwamen maandag opdagen. Naast Emile Mpenza trok ook Philippe Clément (knie) naar de dokter. Over hem maakt de bondscoach zich geen zorgen. "De blessure evolueert heel goed", aldus Anthuenis. Jelle Van Damme komt pas maandagavond aan vanuit Bremen en Mbo Mpenza bleef in zijn woonplaats Rijsel om een nieuw visum te regelen na de diefstal van woensdag in Praag.

Vincent Kompany verliet de training maandagnamiddag al na een half uur. De verdediger van Anderlecht heeft al enkele weken last van een beginnende tendinitis aan de knie en wilde geen risico's nemen. "Dit is niet alarmerend", stelde de bondscoach gerust. "De komende twee dagen zullen we zijn programma aanpassen. Hij kan bijvoorbeeld een zwem- en fietstraining inlassen."