Manager rap-label beschoten op feest voor MTV-awards

De Amerikaanse platenbaas Suge Knight, ex-manager van het rap-label Death Row Records, is zondagochtend vroeg op een feest in Miami Beach in zijn been geschoten. Het feest, dat was georganiseerd door hip hop-artiest Kanye West, was een 'preparty' voor de uitreiking van de MTV-awards zondagavond.

AP Ned

De 40-jarige Knight werd rond 01.00 uur zondagochtend beschoten in de VIP-zaal van The Shore Club, het hotel waar het feest werd gehouden. Na de schietpartij werd hij overgebracht naar een ziekenhuis, waar een wond en een botbreuk in zijn bovenbeen werden geconstateerd. De verwonding is niet levensbedreigend, aldus de politie. De vermoedelijke dader, een zwarte man met een roze shirt, wist te ontkomen.

Het feest werd bezocht door een keur aan Amerikaanse sterren, onder wie acteur Eddy Murphy, de actrices Jessica Alba en Paris Hilton en de muzikanten The Game en The Black Eyed Peas. De politie kon niet zeggen of zij op het moment van de schietpartij nog aanwezig waren. Na het incident probeerden mensen in paniek het hotel te verlaten.

Suge Knight is medeoprichter van het legendarische rap-label Death Row Records dat begin jaren '90 van rappers van de westkust van de Verenigde Staten zoals Snoop Dogg, Dr. Dre en Tupac Shakur wereldsterren maakte. Het succes duurde niet lang. De meeste rappers kregen ruzie met Knight en verlieten het label.

Knight werd in 1992 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens geweldpleging en wapenmisbruik. In 1996 moest hij vijf jaar de cel in nadat hij samen met rapper Tupac Shakur een lid van een rivaliserende bende had gemolesteerd. Shakur werd later dat jaar doodgeschoten. De familie van rapper Notorious B.I.G. beschuldigt Knight ervan ook de hand te hebben gehad in de moord op hem in 1997. De politie heeft Knight, die nu manager is van het label Tha Row, echter nooit als verdachte in die zaak beschouwd.