Asielzoekers worden beter gespreid

Steeds meer steden en gemeenten geven een woning aan de hen toegewezen asielzoekers. Dat zegt federaal minister van Grootstedenbeleid Christian Dupont (PS).

Belga

Hij vindt trouwens dat de asielzoekers beter in de steden wonen dan in dorpjes. Dupont staat met dit standpunt lijnrecht tegenover Vlaams minister Marino Keulen (VLD). Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Op vraag van de kranten bracht minister Dupont een bezoek aan de Antwerpen-Noord. In die wijk wonen tal van asielzoekers die daar door OCMW's uit heel België werden gehuisvest.

"We stellen nu vast dat 84 procent van de steden en gemeenten een woonaanbod doet aan de asielzoekers. Je kan echter niet verhinderen dat die mensen uiteindelijk in de grootsteden terechtkomen, waar ze betere kansen hebben voor een opleiding en om zich te integreren", aldus Dupont.

Daarin verschilt hij dus grondig van mening met Vlaams minister Keulen. Die vindt dat zeker in Vlaanderen het integratie- en opleidingsaanbod voldoende uitgewaaierd is tot in de kleinere gemeenten, zodat er voor asielzoekers minder reden is om naar de stad te komen.