"Geen nieuwe regering zonder communautair akkoord"

De Vlaamse partijen mogen niet in een volgende federale regering stappen vooraleer er een communautair akkoord is over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, meer bevoegdheden en het vastleggen van gerechtvaardigde, transparante geldstromen naar Wallonië. Dat heeft Walter Baeten, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, zondag geëist op de 78ste IJzerbedevaart, die volgens de organisatoren 4.500 geïnteresseerden naar de IJzerweide lokte.

Belga

Mooi weer zorgde dit jaar voor meer volk op de IJzerbedevaart. De IJzerwake, de alternatieve herdenking van de frontsoldaten van de conservatieve, extreem-rechtse strekking van de Vlaamse beweging deed het vorige week met minder publiek.

De bedevaart verwelkomde zondag een uitgebreide CD&V-delegatie, met Vlaams minister-president Yves Leterme op kop. Ook Spirit was zoals gebruikelijk met veel volk aanwezig. De N-VA, die niet meteen enthousiast is over de koers die het bedevaartcomité vaart, stelde zich iets minder opvallend op. Minister Geert Bourgeois was wel aanwezig. Vlaamse liberalen waren niet meteen te bespeuren.

Centraal in de speech van Baeten stond de teleurstelling over de mislukte onderhandelingen over de splitsing van de kieskring BHV en de nieuwe communautaire eisen voor de volgende federale regering.