Duitse fotograaf Horst Tappe gestorven

De Duitse fotograaf Horst Tappe, die onder anderen Pablo Picasso, Salvador Dali, Vladimir Nabokov, Alfred Hitchcock en Ian Fleming vereeuwigde, is na een lang ziekbed op 67-jarige leeftijd overleden.

AP Ned

Een vriendin en medewerkster van Tappe, Charlotte Contesse, zei maandag dat hij op 21 augustus aan kanker is bezweken, in het Zwitserse Vevey.

Andere vips die Tappe portretteerde zijn de Amerikaanse komiek Charlie Chaplin, de Britse toneelschrijver Sir Noel Coward, de Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith, de Belgische schrijver Georges Simenon, de Amerikaanse dichter Exra Pound, de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie en de Russische componist Igor Stravinsky.

Tappes foto's zijn op veel tentoonstellingen te zien geweest en hij publiceerde ook fotoboeken. Hij was een speciale vriend van Nabokov, van wie hij veel foto's maakte. Zijn Nabokov-collectie was recentelijk te zien in de George Washington University en de Columbia University in de Verenigde Staten. Er loopt een tentoonstelling van Tappes foto's van de expressionistische schilder Oskar Kokoschka tot 30 oktober in het Musée de Montreux in Montreux.

De op 13 mei 1938 in Westfalen geboren Tappe studeerde fotografie in Hamburg en Frankfurt am Main. Hij vervolgde zijn opleiding in Vevey, alvorens zich in 1965 te vestigen in Montreux, aan het Meer van Genève.