Koksijde organiseert komend weekend 25ste Airshow

De luchtmachtbasis van Koksijde organiseert komend weekend zijn traditionele luchtmeeting. De inrichters hopen dat de 25ste editie tussen 40.000 en 50.000 toeschouwers lokt.

Belga

Topattractie van de Airshow wordt zaterdag de demonstratie van het stuntteam Patrouille de France (PAF) met negen nieuwe Alpha-Jets. Het wordt het enige optreden dit jaar in België van deze befaamde luchtacrobaten, aldus luitenant-kolonel Rudy Theys, de commandant van de luchtbasis. Zondag is de patrouille in het Noord-Italiaanse Rivolto aan de slag, op het feest naar aanleiding van 40 jaar Frecce Tricolori, hun Italiaanse tegenhanger.

Op de Airshow wordt het hele gamma Belgische militaire toestellen voorgesteld, met inbegrip van de reddingshelikopters "Sea King", waarvan de dagen geteld zijn na de regeringsbeslissing om in 2006 nieuwe toestellen aan te kopen.

De buitenlandse inbreng is traditioneel belangrijk. Dit jaar zijn een 10-tal landen present: Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Griekenland (met een zeldzame F-4E "Phantom"), Hongarije (MiG-29), Ierland, Italië, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten.

Aanwezigen kunnen luchtdopen winnen met de "Sea King" of in een Embraer. Op de meeting zijn ook burgertoestellen aanwezig. De deuren van de basis openen zaterdag 3 en zondag 4 september van 10 tot 18 uur. Toegang: 8 euro (gratis voor mindervaliden en -12-jarigen), de parking kost 1 euro. De NMBS en De Lijn verkopen een trein-(tram)-bus ticket. Voor vliegtuigspotters is een driedaagse formule met toegang in de operationele zone voorzien tegen 50 euro.