Limburgs filmcircuit Zebracinema en Kinepolis bundelen krachten

Zebracinema, het alternatieve filmcircuit in Limburg, en de bioscoopgroep Kinepolis gaan in de toekomst nauwer samenwerken. Er komen enkele gezamenlijke initiatieven voor de Limburgse filmliefhebber.

Belga

Een eerste realisatie van het nieuwe samenwerkingsverband vormt alvast de exclusieve avant-première van de film "L'Enfant" van de gebroeders Dardenne, zo laat gedeputeerde van Cultuur Jos Claessens (VLD) maandag weten.

Volgens Claessens leefde zowel bij Kinepolis als bij Zebracinema de intentie om arthousefilm in Limburg meer kansen te geven. Zebracinema werd in navolging van arthouse bioscopen zoals onder meer de Cartoon's in Antwerpen en Lumiére in Brugge in 1996 op initiatief van het Limburgse provinciebestuur opgericht. Het alternatieve filmcircuit, dat extra aandacht besteedt aan de Europese film en wereldcinema, lokte vorig jaar ruim 24.000 filmliefhebbers.

Kinepolis richtte in 2002 Cinemanie op, een apart circuit binnen de Kinepolisgroep dat aandacht besteed aan "de andere film". Kinepolis in Hasselt biedt daarnaast ook onderdak aan de filmclub Méliès, dat zich specifiek op de kwaliteitszoekers richt.

Kinepolis Hasselt programmeert de avant-première van "L'Enfant"op vrijdag 9 september in het kader van de samenwerking met Zebracinema. Er komen ook andere gezamenlijke initiatieven zoals debatten.