Voortaan kan je veilig internetten dankzij eID of SIS-kaart

Voortaan zal iedereen die al over een elektronische identiteitskaart (eID) of een SIS-kaart beschikt veilig kunnen chatten en surfen op het internet.

Belga

De wereldprimeur werd maandagmiddag voorgesteld door bezielier Pascal Vyncke, de 20-jarige student die de succesvolle website

ontwierp.

Veilig internetten kan volgens Vyncke. Er werden al heel wat systemen uitgedokterd om chatten, mailen en betalen op het internet waterdicht te maken tegen oplichters en ongure gebruikers. Maar de eenvoudige oplossing is het gebruik van de eID of de SIS-kaart.

Het gebruik van de eID of SIS-kaart is nu al feit op www.seniorennet.be. Iedereen kan op die manier veilig en eenvoudig internetten, chatten of surfen. Want het speciaal beveiligen van een chat-kanaal of forum aan de hand van de eID kan eventuele risico's uitschakelen voor kinderen of senioren.

Iedereen kan zich op het internet immers uitgeven als eender wie maar via de eID of de SIS-kaart is dat onmogelijk. Bij het gebruik van één van de kaarten wordt de anonimiteit van gewaarborgd maar wordt wel gecontroleerd wie de gebruiker is en kan men de toegang tot bepaalde forums of chat-kanalen eventueel ontzeggen.

Bovendien wordt het intikken van wachtwoorden totaal overbodig met de eID of SIS-kaart. Dat biedt twee voordelen: de gebruiker kan z'n wachtwoord niet meer vergeten en wachtwoorden kunnen niet langer worden gekraakt.

De wereldprimeur werd ontwikkeld door www.seniorennet.be in samenwerking met de @arrowUp die samen het @securechat inlogplatform ontwikkelde. Vyncke ontwierp samen met een team experts deze gloednieuwe technologie. www.seniorennet.be voert ook als één van de allereersten ook het logo "internet voor iedereen". Dat logo wordt toegekend door het Staatssecretariaat voor de informatisering van de Staat en de Samenwerking die geleid wordt door Staatssecretaris Peter Vanvelthoven.

Het unieke systeem dat geïntegreerd is in www.seniorennet.be zal vanaf nu het internet veiliger maken voor 50-plussers. Maar het is echter de bedoeling dat in de toekomst miljarden internetgebruikers dankzij deze nieuwe revolutionaire technologie echt veilig kunnen internetten.