Amos Oz ontvangt Goethe-prijs

De Israëlische schrijver Amos Oz, een van de belangrijkste stemmen in het vredeskamp in Israël, heeft zondag de driejaarlijkse Goethe-prijs van de stad Frankfurt in ontvangst genomen voor zijn hele oeuvre. Aan de onderscheiding zit 50.000 euro vast.

Belga

Burgemeester Petra Roth van Frankfurt loofde Oz bij de uitreiking als "een dappere strijder tegen fundamentalisme en radicalisme". "Amos Oz slaagt erin via zijn literaire werken aan zijn lezers overal ter wereld een diep gevoel van grensoverschrijdende menselijkheid, morele waarden en solidariteit mee te geven", zo staat in het juryverslag.

De schrijver verklaarde dat het zich openstellen tegenover de anderen "een zeer doeltreffend tegengif is voor fanatisme en haat". Amos Oz is stichtend lid van het internationaal collectief "Peace Now".

Hij is de auteur van onder meer de (in het Nederlands vertaalde) romans "Volmaakte rust" (1982) en "Mijn Michael". Volgende maand verschijnt in Nederlandse vertaling het als zijn magnum opus beschouwde "Een verhaal van liefde en duisternis" uit 2004, waarin hij zowel persoonlijke ervaringen als de politieke geschiedenis van Israël heeft verweven.

In 1992 kreeg Oz in Duitsland al de prijs van de Duitse boekhandel, die jaarlijks ter gelegenheid van de Frankfurter Buchmesse wordt uitgereikt.

De driejaarlijkse Goethe-prijs is eerder onder meer toegekend aan de vader van de psychoanalyse Sigmund Freud (1930), de Duitse schrijvers Hermann Hesse (1946) en Thomas Mann (1949), de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman (1976) en de Franse socioloog Raymond Aron (1979).